Sunday, October 31, 2010

Petua Memilih Produk Penjagaan Diri

Pada 25-26 Oct yang lepas, saya telah berpeluang menyertai satu kursus ‘oleochemical’ di Bangi. Kursus ini adalah untuk memperkenalkan keluaran ‘oleochemical’ daripada bahan semulajadi seperti kelapa, kelapa sawit dan lain-lain. ‘Oleochemical ini boleh digunakan sebagai pengganti ‘petrochemical’ yang mana ianya lebih selamat kepada manusia dan persekitaran.

Satu topic yang menarik perhatian saya adalah aplikasi ‘oleochemical’ dalam penghasilan ‘personal care product’ macam sabun mandi, syampu, lotion, cream, moisturizer dan lain-lain. Bahan asas untuk membuat barang-barang ini iaitu ‘basic oleochemical’ akan dicampur dengan ‘additive’ yang juga dari jenis ‘oleochemical’. Setiap ‘additive’ mempunyai fungsi yang tertentu. Antaranya:-

To impart and maintain skin softness and pliability, and in general improve skin’s overall appearance:
  • fatty esters (cetyl palmitate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, octyl palmitate)
  • alkaxylated ethers (PPG-20 cetyl ether, PPG-20 myristyl ether)
  • alkoxylated alcohols (cetearyl alcohol, cetyl alcohol, stearyl alcohol)

Skin conditioning agent that increase the water level and moisture retaining ability of the skin:
  • alcohol (propylene glycol, octyl decanol, polyglycerine compounds)
  • polyol (glycerine, disglycerine)

To prevent moisture evaporation from the skin:
  • oil or wax (castor oil, coconut oil, jojoba oil, jojoba wax, cocoa butter, shea butter)

To remove the outer layer of stratum cornea by scrubbing thus producing a smoother feel to the skin:
  •  loofah, oatmeal, jojoba beads, various seeds

Anti acne:
  •  tee tree oil

So, lepas dah tahu info ni, kalau nak pilih pencuci muka, scrub, cream, lotion atau apa sahaja, boleh lah refer kepada ingredient seperti di atas. Semoga kulit kita terselamat daripada bahan kimia yang merbahaya dan membawa risiko barah.

Selamat mencuba!!!

2 comments:

  1. salam, saya terbaca post ni ttg ingredients utuk produk. Ingin membuat pembetulan bahawa propylene glycol juga tidak bagus utk badan kita. Sila ke page ini (http://kellylovesorganic.mionegroup.com/en/toxic) untuk lihat Toxic Ingredients list yang masih berleluasa digunakan untuk produk kecantikan kita. Yang paling elok kita gunakan produk yang CERTIFIED ORGANIC supaya tidak was2 lagi.

    ReplyDelete
  2. Tq for the info kelly. But, semua ingredient kat atas adalah palm oil/vegetable based. Yang kelly maksudkan adalah petroleum based which is memang diketahui ketoksidannya. In fact, this info I got from MPOB.

    ReplyDelete