Sunday, November 28, 2010

Ngangkung.. Best..


Sabtu malam, saya dan suami bawa anak saudara suami yang baru datang dari kampung untuk jalan-jalan di KLCC. Last minute plan, saya ajak teman rapat kami, Pokya untuk tengok wayang di KLCC. Mula-mula, Pokya suggest cerita Harry Potter, tapi memandangkan saya tak mengikuti cerita Harry Potter dari awal, jadi saya tak berminat nak tengok walaupun tahu ceritanya mesti best. So, Pokya bagi suggestion kedua which was Ngangkung.

Awalnya, rasa tak confident gak nak tengok cerita ni. Takut tak best sebab biasanya tengok cerita omputih jer kat panggung wayang ni. Tiba-tiba kali ni nak tengok cerita melayu. Bak kata suami, tengok sajalah.. cerita ni sempoi, tak sakit kepala nak fikir. So, saya pun beli la 5 tiket cerita Ngangkung pukul 9.40mlm. 1 lagi untuk housemate Pokya which is Fikri.

Starting cerita ni dah menampakkan ke'best'an dia. Sepanjang cerita, kami gelak memanjang. Lakonan yang hebat daripada Sam, Angah & Azad. Rasanya saya belum pernah tengok lagi cerita seram komedi yang best macam cerita Ngangkung ni. Hantu-hantu dia memang mengerikan. Tapi, lawak-lawak yang mengiringi cerita ni mengurangkan rasa takut saya yang memang penakut ni.

Selain daripada adegan seram dan komedi ni, banyak adegan yang memaparkan nasihat dan pengajaran kepada penonton. Maknanya cerita ni bukan saja untuk kita menjerit dan ketawa tetapi untuk memperingati kita apa yang patut dan tak patut dilakukan.

Antara babak yang paling best ialah:
  • Mengangkung kat perigi buta. Keluar hantu pompuan. Paling best masa hantu tu bagi Tasnim makan biskut.
  • Azlee yang melakonkan watak doktor menasihatkan pasangan kekasih yang nak mengugurkan kandungan. Cara Azlee menakut-nakutkan pompuan tu memang best dan memberi ingatan kepada semua.
  • Hantu menyampuk kata-kata Tasnim dalam kereta.. "alaa, relek la bang.."
  • Paling best - Mazlan as pendita datang ke rumah Tasnim untuk halau hantu. Bukan main lah bersilatnya, last-last ditariknya telinga hantu tu.. huhu
Gelak, gelak juga. Jerit, jerit juga.. Pengajaran atau tauladan yang boleh diambil ialah:
  • Jangan main judi!
  • Jangan ngangkung!
  • Jangan seks luar nikah / gugurkan kandungan
  • Jangan pinjam duit along
  • Jangan merungut kehidupan ni susah atau senang
  • Yang paling penting - Jangan lupakan Allah, sesungguhnya Allah tahu apa yang ditakdirkan untuk hambanya sama ada kebaikan atau keburukan.
To Metrowealth, secara ikhlas, saya bagi filem ni 5 bintang! Setaraf dengan filem seram komedi Hollywood. Tapi lagi bagus sebab ada nilai-nilai agama yang boleh dicontohi. Tahniah to Metrowealth and all the actors / actresses.

Thursday, November 25, 2010

Akhirnya Dia Bertemu Jodohnya

Cerita mengenai seseorang yang rapat dengan saya.

Usianya hampir mencecah 30 tahun tapi dia belum berumahtangga. Dalam keluarganya, hanya tinggal dia seorang yang membujang. Adik beradiknya semua sudah berkeluarga termasuk adiknya.

Dia ni pernah bercinta sejak dari zaman universiti lagi. Kekasihnya seorang ustaz yang saya kenali juga. 5 tahun juga mereka berhubungan. Mereka jarang berjumpa, sekadar bersms dan call saja.

Takdir telah menentukan, mereka tiada jodoh untuk bersama. Ustaz ni meninggal dunia. Sakitnya saya tak pasti. Kalau tak silap, bermula dengan demam biasa saja. Kemudian merebak sehingga arwah koma dan akhirnya kembali ke rahmatullah.

Selepas kekasihnya meninggal dunia, hatinya seolah-olah tertutup untuk menerima lelaki lain. Katanya, susah nak cari orang lain seperti arwah ustaz ni. Tapi, sebagai orang yang rapat dengannya, saya selalu nasihatkan dia supaya jangan tutp hati dia untuk lelaki. Saya juga berdoa semoga Allah buka pintu hatinya dan menemukan dia dengan lelaki yang baik untuk hidup bersama.

Alhamdulillah, Allah makbulkan doa saya. Semalam saya dapat sms dari dia mengatakan dia dah jumpa lelaki yang difikirkan sesuai dan insyaAllah, mereka akan bersatu tahun depan. Gembiranya hati saya bila terima perkhabaran ni. Rasa tak sabar pula untuk melihat dia berkahwin dengan lelaki pilihannya ni.

Dengan ikhlas, saya tawarkan khidmat percuma saya untuk buat hantaran bagi pihak dia. Kalau tiada halangan, saya juga nak make upkan dia dia hari bahagianya nanti. Dia setuju.. Syukur pada Allah..

Saya doakan semoga Allah memberkati jodoh mereka dan menganugerahkan kebahagiaan yang berkekalan buat mereka berdua. Amin..

Tuesday, November 23, 2010

Gambar Perut Lembu Korban

Picture taken by my husband..




Subhanallah.. rasa macam tak percaya jer.. Kuasa Allah kan, siapa yang tahu...

Congratulations to A&A

Gambar-gambar bahagia Azanin & Aizat.. (Majlis Akad Nikah @ Bukit Beruntung)



Monday, November 22, 2010

My Best Friend's Wedding

Tanggal 12 November 2010, seorang lagi best friend saya selamat diijabkabulkan dengan pasangan pilihan hatinya iaitu Azanin & Aizat. Ini bermaksa tinggal sorang saja lagi antara kami yang masih bujang trang tang tang which is Sakina. Huda, coming soon in Dicember.

Saya nak ungkit balik kisah Azanin & Aizat ni.. hehe..

Masa tu saya satu rumah dengan Azanin di Kerteh. Kami sama-sama sedang jalani industrial internship di Petronas. Kebetulan masa tu saya ada boyfriend, si H. Bila Azanin tengok gambar si H ni, dia kata muka si H sama dengan muka seorang budak yang satu group dengan dia masa kelas OB. Budak tu adalah Aizat. Kata Azanin, dia sukakan Aizat tu tapi tak terfikir pula nak couple.

Bila habis practical, masuk balik universiti, Azanin & Aizat ni rancak main sms and chatting. Jumpa? Tak pernah kot. Masing-masing jual mahal. Dalam hati nak, tapi tak nak tunjuk. Time tu la kami (Kina, Auji, Huda & Tini) duk ngusik dia and Aizat.

Tub-tub bila dah habis belajar, time convocation, barulah kami nampak mereka bersama. Rasanya lebih 3 tahun juga mereka bercinta. Akhirnya hubungan mereka menjadi apabila dah selamat menjadi pasangan suami isteri. Tahniah to Azanin & Aizat.

Saya dan Kina sengaja ambik cuti on that Friday semata-mata nak hadir majlis akad nikah mereka di Bukit Beruntung. Terasa sebak pula melihat ayah Azanin mengucapkan sesuatu kepada anak dan menantunya selepas akad nikah dijalankan. Tak sangka ayah Azanin yang nampak garang tu rupanya berjiwa sensitif. Tentu berat hati dia nak lepaskan anak kesayangannya. Tapi, kami semua yakin yang Aizat takkan kecewakan ibu dan ayah Azanin untuk jaga Azanin dengan baik.

On the next day, majlis bersambung di Kelab Shah Alam Selangor. Mereka buat combine wedding, satu majlis sahaja untuk kedua-dua pihak. Senang kan, jimat kos. Entah macam mana pula, hari tu saya boleh demam. Tapi itu bukan penghalang. Majlis kawan baik, mesti kena hadir juga.

Terasa bahagia bila tengok kawan saya ni bahagia. Harap-harap, dapat hadir wedding Huda pula nanti. So, Kina, 11/11/11, jadi ke? Fikri macam on je dengan tarikh tu.. ehehe..

Raya Korban

Rasa sekejab sahaja masa berlalu. Seminggu berada di kampung bukanlah satu tempoh yang lama. Apatah lagi bila terpaksa berulang alik antara 2 rumah (rumah mak/ayah dan rumah mentua). Penat juga tapi seronok memandangkan ramai adik beradik yang balik. Rasa macam sambut hari raya puasa pula.

Hari raya pertama, saya dan suami berada di rumah mentua memandangkan seekor lembu milik abang ipar akan dikorbankan. Adik beradik sebelah suami 7 orang semuanya. Jadi cukuplah untuk seekor lembu. 6 bahagian dijadikan korban dan 1 lagi akikah. Disebabkan ada 1 bahagian yang akikah tu lah yang buat saya letih sangat. Terpaksa jadi tukang masak walaupun tak pandai sangat. Menjadi jugalah masak singgang tulang dan goreng kunyit daging. Masakannya biasa cuma kuantitinya yang banyak. Letih jugalah nak mengacau kuali dan periuk besar.

Ada berita gempar sebenarnya masa proses melapah daging lembu ni. Suami dan anak-anak buahnya bawa perut lembu yang dikorbankan untuk dicuci di sungai. Rumah mentua saya ni berdekatan dengan sungai. Selain menjadi sasaran tempat mandi kami, sungai ni juga memudahkan kerja-kerja membersih daging lembu setiap kali musim raya korban. Semasa sedang mencuci perut lembu ni, anak saudara suami terperasan ada kalimah Allah pada perut lembu tersebut. Saiznya cuma sebesar tapak tangan. Suami sempat ambil gambar. Nanti saya postkan gambar itu ya..

Suami nak bawa balik perut tu nak tunjuk pada kami yang berada di rumah tapi tak sempat. Kalimah Allah tu hilang dengan sendirinya. Sempat juga saya pesan pada suami dan anak-anak buah. Itu petunjuk daripada Allah supaya kita insaf dan bertaubat.. huhu..

Lepas solat zuhur, barulah berpeluang balik ke rumah mak/ayah. Tak jauh sangat, lebih kurang 20 minit perjalanan saja. Bertambah-tambah lah rasa seronok dapat jumpa anak kakak yang saya rindu sgt.. Syazani.. Syazani ni rapat sangat dengan saya. Umur dia baru 7 bulan. Kata kakak, budak kecik ni, dia tahu orang sayangkan dia dan betul betul ikhlas nak pegang dia. Sebab tu Syazani tak kisah duk dengan saya. Seronok dapat mandikan dia, main-main dengan dia..

Malamnya, kami bakar sate. Berpeluh-peluh tapi berbaloi. Licin sate tu, maklumlah keluarga saya besar. Anak-anak buah pula ringan tulang, tolong apa yang patut. Suami saya apa lagi, aktiviti memancing la dengan anak buah yang sulung tu. Sabar je lah..

Sekejabnya rasa. Tak sabar nak tunggu hari raya tahun depan pula. Masa ni lah kami adik beradik nak berkumpul ramai-ramai. Semoga Allah panjangkan usia kami dan permudahkan urusan kami supaya dapat lagi kami berkumpul di tahun depan..

Monday, November 8, 2010

Alhamdulillah.. Pokok Pisang Sudah Besar

Gambar yang diambil pada 1 November 2010



Syukur alhamdulillah.. pokok-pokok ni tumbuh dgn sihat. Kata abang, pokok ni perlukan baja. Ok boss!! balik raya haji nanti kita beli baja.. kasi pokok makin sihat dan besar..

Bila tengok pisang ni dah hampir berjaya, teringin pula nak tambah investment. Tapi dah tak ada tanah..

Monday, November 1, 2010

Kelas Jahitan (2nd day)

Hari sabtu, 30 Okt, hari kedua belajar menjahit. Alhamdulillah, dah pandai jahit zip dan pinggang untuk skirt. Next, belajar buat leher baju pulak. Dah potong kain dah, tinggal nak jahit je. Ada 5 jenis leher baju tak termasuk leher baju kurung tu. Nampak macam susah jugak tapi belum cuba belum tahu kan?

Yang seronoknya belajar kat Lisya Collections ni, cikgu dia iaitu Kak Ida, baik sangat. Dia ajar dengan teliti dan pastikan jahitan saya bukan saja menjadi, tetapi mesti kemas. Lisya Collections ni bukan sahaja kelas belajar menjahit, tetapi juga butik pengantin. Boleh tahan jugak koleksi pelamin dan baju pengantin dia. Pasal harga, saya tak pasti pula, standard price lah kot.

Tak sabar pula nak belajar jahit baju ni...