Sunday, November 28, 2010

Ngangkung.. Best..


Sabtu malam, saya dan suami bawa anak saudara suami yang baru datang dari kampung untuk jalan-jalan di KLCC. Last minute plan, saya ajak teman rapat kami, Pokya untuk tengok wayang di KLCC. Mula-mula, Pokya suggest cerita Harry Potter, tapi memandangkan saya tak mengikuti cerita Harry Potter dari awal, jadi saya tak berminat nak tengok walaupun tahu ceritanya mesti best. So, Pokya bagi suggestion kedua which was Ngangkung.

Awalnya, rasa tak confident gak nak tengok cerita ni. Takut tak best sebab biasanya tengok cerita omputih jer kat panggung wayang ni. Tiba-tiba kali ni nak tengok cerita melayu. Bak kata suami, tengok sajalah.. cerita ni sempoi, tak sakit kepala nak fikir. So, saya pun beli la 5 tiket cerita Ngangkung pukul 9.40mlm. 1 lagi untuk housemate Pokya which is Fikri.

Starting cerita ni dah menampakkan ke'best'an dia. Sepanjang cerita, kami gelak memanjang. Lakonan yang hebat daripada Sam, Angah & Azad. Rasanya saya belum pernah tengok lagi cerita seram komedi yang best macam cerita Ngangkung ni. Hantu-hantu dia memang mengerikan. Tapi, lawak-lawak yang mengiringi cerita ni mengurangkan rasa takut saya yang memang penakut ni.

Selain daripada adegan seram dan komedi ni, banyak adegan yang memaparkan nasihat dan pengajaran kepada penonton. Maknanya cerita ni bukan saja untuk kita menjerit dan ketawa tetapi untuk memperingati kita apa yang patut dan tak patut dilakukan.

Antara babak yang paling best ialah:
  • Mengangkung kat perigi buta. Keluar hantu pompuan. Paling best masa hantu tu bagi Tasnim makan biskut.
  • Azlee yang melakonkan watak doktor menasihatkan pasangan kekasih yang nak mengugurkan kandungan. Cara Azlee menakut-nakutkan pompuan tu memang best dan memberi ingatan kepada semua.
  • Hantu menyampuk kata-kata Tasnim dalam kereta.. "alaa, relek la bang.."
  • Paling best - Mazlan as pendita datang ke rumah Tasnim untuk halau hantu. Bukan main lah bersilatnya, last-last ditariknya telinga hantu tu.. huhu
Gelak, gelak juga. Jerit, jerit juga.. Pengajaran atau tauladan yang boleh diambil ialah:
  • Jangan main judi!
  • Jangan ngangkung!
  • Jangan seks luar nikah / gugurkan kandungan
  • Jangan pinjam duit along
  • Jangan merungut kehidupan ni susah atau senang
  • Yang paling penting - Jangan lupakan Allah, sesungguhnya Allah tahu apa yang ditakdirkan untuk hambanya sama ada kebaikan atau keburukan.
To Metrowealth, secara ikhlas, saya bagi filem ni 5 bintang! Setaraf dengan filem seram komedi Hollywood. Tapi lagi bagus sebab ada nilai-nilai agama yang boleh dicontohi. Tahniah to Metrowealth and all the actors / actresses.

No comments:

Post a Comment