Wednesday, March 2, 2011

Baju Kurung

Lamanya tak update pasal aktiviti menjahit saya ni. Sebenarnya kelas jahitan saya dah habis cuma baju-baju je belum siap dijahit. After buat baju kurung moden yang saya post hari tu, saya jahit lagi 1 helai baju kurung moden tapi yang singkat. Alhamdulillah, dah mahir lah sikit buat kurung moden.

After kurung moden, saya belajar buat baju kurung biasa pula. Rupanya, jahit baju kurung biasa ni lagi susah dari kurung moden. Sebabnya ada kekek. Susah juga nak cantumkan kekek dengan pesak dan lengan. Tapi akhirnya, berjaya juga saya siapkan baju kurung pertama saya ni.. Nilah hasilnya...


Ini bajunya..

Ini kainnya..

Jahit kain ni senang. Saya pun dah pandai jahit pinggang getah. Kakak2 kat ofis saya ni yang ajar. Kak Ida cikgu jahit saya ajar potong kain ni serong sikit kat bahagian atas. Tapi, saya ni pandai2 sendiri. Saya potong straight jer. Pastu letak getah tu pun tak cantum kain. Tiru kakak saya punya stail. Lagi senang dan jimat masa. Bahagian susun kain tu, saya jahit tepi supaya nampak kemas.

Lepas ni saya post baju kurung kedah pula. Dah potong kainnya cuma belum hantar jahit tepi. Nanti dalam kelas jahitan percuma saya, saya terangkan lebih detail macam mana nak jahit baju2 wanita based on apa yang Kak Ida ajar saya.

Jom pakat-pakat belajar jahit baju sendiri.. dapat jimat kos.. hehe




No comments:

Post a Comment