Monday, March 14, 2011

Kelas Jahit Sesi 3 - Blaus

Untuk baju yang pertama ni, saya nak kongsi pola blaus dulu. Blaus ni boleh dijahit mengikut citarasa, sama ada nak buat zip belakang atau butang hadapan. Untuk lihat pola dengan lebih jelas, click pada gambar..


Sesiapa yang tidak jelas @ tidak faham, anda boleh emailkan kepada saya (azlina.hussin@yahoo.com) ukuran badan yang diperlukan. Saya akan sediakan pola menggunakan kertas minyak dengan harga RM8 sahaja (tidak termasuk pos). Saya juga akan sertakan sekali cara-cara menjahit blaus sama ada zip belakang atau butang hadapan.

Selamat mencuba!!!

14 comments:

  1. assalamualaikum akk, kalau buat pola tu tinggal letak kat atas kain lepastu gunting ye?lepastu cantumkan semua pola bersama ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam...

      Yer dik, gunting kain tu ikut pola. kain tu kena lipat 2 lah, kalo taknak zip or butang, garisan lurus tu adalah pada lipatan kain.

      Kalau nak zip belakang, garisan lurus utk pola belakang tu, akan dipotong dan kena sedia basi 1 inci. Sama juga kalau nak buat butang hadapan, basi dia 2 inci setengah.

      Delete
  2. Salam kak, kalau nak blaus yg x ikut bentuk badan, boleh gunakan pola ini tanpa dart juga kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... boleh jer dik. Kena pandai ambik ukuran ikut kehendak masing2... :-)

      Delete
  3. assalamualaikum.. pola ni ukuran dewasa atau kanak2 ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaiakumussalam... boleh guna utk kedua duanya... kena panfai min dgn ukuran

      Delete
  4. Salam.terima kasih Kerana Sudi berkongsi ilmu di sini..Suka sangat membacanya...banyak ilmu yang diberi..

    ReplyDelete
  5. As salam. saya nak order pola yg ni..available lagi ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...

      E-NOTES

      E-Notes adalah nota lengkap menjahit baju kurung moden dan skirt kipas belakang. Ianya mengandungi:

      •Panduan melukis pola lengkap dengan ukuran
      •Langkah-langkah menggunting kain
      •Langkah-langkah menjahit (lengkap dengan gambar).
      Sekiranya masih wujud kekeliruan atau tidak faham dengan nota, pelanggan boleh menghubungi saya melalui email untuk tutorial percuma.

      Senarai E-Notes yang dijual:

      1.E-NOTES BAJU KURUNG MODEN - RM6
      2.E-NOTES SKIRT KIPAS BELAKANG - RM5
      3.E-NOTES BAJU KURUNG PESAK GANTUNG - RM6
      4.E-NOTES SKIRT SELISEH DEPAN - RM5
      5.E-NOTES BAJU KURUNG KEDAH - RM5
      6.E-NOTES BLAUS - RM6

      E-POLA

      E-Pola ini hanya memaparkan gambarajah pola yang hendak dilukis berserta cara melukis pola mengikut ukuran yang dikehendaki. E-Pola ini tidak mengandungi nota menjahit seperti E-Notes. Ianya hanyalah CARA MELUKIS POLA sahaja.

      Senarai E-Pola yang dijual:

      1.E-POLA SKIRT - RM12 (mengandungi pola-pola untuk Skirt 'A'-Line, Skirt Kembang (Kedut), Skirt Kipas Belakang, Skirt Belah Hadapan, Skirt Seliseh Depan, Skirt Susun Tepi


      Cara Membeli:
      1.Pilih E-Notes / E-Pola yang ingin dibeli dan kirakan jumlah harga (harga adalah tetap).
      2.Buat bayaran secukupnya ke akaun Azlina Hussin - CIMB (08090061938521) atau MAYBANK (164717100542).
      3.Emailkan senarai E-Notes / E-Pola yang hendak dibeli berserta maklumat bayaran (nama bank, no rujukan, tarikh, masa, jumlah bayaran) kepada azlina.hussin@yahoo.com.
      4.E-Notes / E-Pola anda akan dihantar melalui email dalam tempoh 24 jam.

      Delete
  6. Salam Ina, untuk yg baru nak belajar menjahit, blaus mcm mana di sarankan utk saya ye :)

    Saya baru nak belajar menjahit, masuk kelas jahitan tp belajar jahit baju kurung...buat pola utk byk patern baju kurung...agak pening lah Ina.

    Harap Ina dapat bantu saya (Huda).

    Terima kasih.

    Jom follow http://vitaminboutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Huda.. terima kasih kerana support blog Inayus ni. Huda boleh beli enotes blaus saya, harga RM6 jer.

      E-NOTES

      E-Notes adalah nota lengkap menjahit baju kurung moden dan skirt kipas belakang. Ianya mengandungi:

      •Panduan melukis pola lengkap dengan ukuran
      •Langkah-langkah menggunting kain
      •Langkah-langkah menjahit (lengkap dengan gambar).
      Sekiranya masih wujud kekeliruan atau tidak faham dengan nota, pelanggan boleh menghubungi saya melalui email untuk tutorial percuma.

      Senarai E-Notes yang dijual:

      1.E-NOTES BAJU KURUNG MODEN - RM6
      2.E-NOTES SKIRT KIPAS BELAKANG - RM5
      3.E-NOTES BAJU KURUNG PESAK GANTUNG - RM6
      4.E-NOTES SKIRT SELISEH DEPAN - RM5
      5.E-NOTES BAJU KURUNG KEDAH - RM5
      6.E-NOTES BLAUS - RM6

      E-POLA

      E-Pola ini hanya memaparkan gambarajah pola yang hendak dilukis berserta cara melukis pola mengikut ukuran yang dikehendaki. E-Pola ini tidak mengandungi nota menjahit seperti E-Notes. Ianya hanyalah CARA MELUKIS POLA sahaja.

      Senarai E-Pola yang dijual:

      1.E-POLA SKIRT - RM12 (mengandungi pola-pola untuk Skirt 'A'-Line, Skirt Kembang (Kedut), Skirt Kipas Belakang, Skirt Belah Hadapan, Skirt Seliseh Depan, Skirt Susun Tepi


      Cara Membeli:
      1.Pilih E-Notes / E-Pola yang ingin dibeli dan kirakan jumlah harga (harga adalah tetap).
      2.Buat bayaran secukupnya ke akaun Azlina Hussin - CIMB (08090061938521) atau MAYBANK (164717100542).
      3.Emailkan senarai E-Notes / E-Pola yang hendak dibeli berserta maklumat bayaran (nama bank, no rujukan, tarikh, masa, jumlah bayaran) kepada azlina.hussin@yahoo.com.
      4.E-Notes / E-Pola anda akan dihantar melalui email dalam tempoh 24 jam.

      Delete
  7. Salam.. saya sgt berminat utk menjahit baju sendiri. tapi masih xberkesempatan nak join kelas jahitan.. mesin jahit pun xada, yg saya bole hanya jahitan tgn. Kalau nak buat baju semua ni kena ada mesin jahit la kn? Boleh suggest kat saya xjenis mesin jahit yg perlu saya beli? Memang tgh survey mesin jahit. HEHE.. TQ..BTW, post2 dalam blog ni sgt membantu.!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... saya tak berapa arif sgt bab mesin jahit ni. Saya guna mesin epal. Kalau beli yg singer or juki ok jugak sebb tgk ramai yg guna. Btw, thanks sebab layan blog saya.. hehe

      Delete