Wednesday, June 29, 2011

Majlis Perkahwinan Norzalman & Siti Hawa @ Trolak

Tarikh: 18 Jun 2011
Lokasi: Felda Trolak Utara, Perak

Norzalman (Man) adalah kawan sekerja abang di Perodua. Kira kawan rapat jugalah. Last year, kami pernah sama-sama tengok wayang kat KLCC. Masa tu, Man bawa tunang dia, Siti Hawa. Kami tengok cerita 2012. 

So, congratulations to Man & Siti. Semoga bahagia selalu, berkekalan dunia dan akhirat..




Friday, June 24, 2011

Harga Tempahan Menjahit Pakaian Wanita

(Kemas kini pada 12 Julai 2011)

Alhamdulillah.. sejak dah belajar menjahit dan boleh jahit baju sendiri ni, saya ada terima beberapa tempahan daripada kawan-kawan. Setakat ni, saya dah siapkan 2 tempahan baju kurung moden. InsyaAllah, lepas ni akan ada lagi since dah ramai yang bertanya. Memandangkan saya ni bukan tailor professional, saya tak letak harga mahal-mahal macam kat butik tu. Sebab, saya tak perlu sewa kedai atau apa-apa barang pun. Just beli benang, zip, butang dan hantar jahit tepi. Kos tak banyak, so boleh lah jimat.

Untuk panduan kawan-kawan yang berminat nak hantar tempahan, boleh refer senarai harga kat bawah ni:
  • Baju kurung - RM25
  • Baju kurung kedah - RM25
  • Baju kurung pesak gantung - RM25
  • Baju kurung moden - RM30
  • Baju kebaya - RM35
(Harga di atas adalah untuk sepasang, baju dan skirt. Tidak termasuk piping, mata lalat/tulang belut, manik dan seumpanya)
  • Blaus biasa - RM12
  • Blaus zip belakang - RM15
  • Blaus butang depan - RM20
  • Skirt - RM10
  • Jubah / Dress labuh - RM40

Harga-harga ni tak termasuk untuk kain jenis sutera lembut, chiffon lembut, satin atau kain-kain licin seperti kain benang hitam. After consult dengan kakak-kakak saya, untuk kain-kain jenis licin dan susah nak potong ni, biasanya ada charge extra bergantung kepada tahap kesusahan kain tu. Harap, anda faham lah ya. Tapi, buat masa ni, saya belum bersedia untuk jahit kain-kain macam ni. Bila dah ready, saya inform, ok?

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi memberi tambahan pendapatan kepada saya....

Tuesday, June 21, 2011

Cross Stitch - Wedding Gifts

Lama jugak saya tak buat post tentang cross stitch. Walhal, duk kat rumah tu, asyik buat cross stitch je. tapi, tak semua cross stitch yang saya buat, saya post kat blog because cross stitch ni saya buat untuk jadikan wedding gift to my close friends only.

Weekend hari tu, ada 2 wedding (Sabtu & Ahad), kawan abang kat Trolak dan Batang Berjuntai. Abang dah pening-pening, tak tahu nak beli hadiah apa. Masa dah suntuk. So, malam Sabtu tu (kebetulan abang kerja shift malam), saya dapat idea untuk buat cross stitch je. Sebab esoknya dah nak pergi kenduri, saya tak sempat nak fikir idea2 kreatif. Just buat nama saja.

Disebabkan masa jugalah, kami tak sempat nak hantar cross stitch yang dah siap ke kedai untuk diframekan. So, cara mudah, kami beli frame gambar 6R kat kedai photo. Then letak je cross stitch dalam tu.

Comment from abang... "Ok, cantik..."

Hasilnya seperti gambar kat bawah. Gambar ni diambil before letak dalam frame. Yang ni boleh share sebab kawan abang punya.. hehe...



Hari Sabtu, wedding Man & Hawa kat Trolak. Nanti saya nak postkan gambar. Wedding Panjang (Hashim), kami tak sempat bergambar. Apa pun, congratulations to them. Semoga bahagia selalu...

Friday, June 17, 2011

Majlis Pernikahan Zakaria & Fariha

Alhamdulillah, malam tadi sepasang sahabat baik saya sudah selamat bergelar suami isteri. Sama cantik sama padan. Saya tumpang gembira sekali. Walaupun tak dapat attend majlis ni, photo nya sampai juga kat tangan saya. Thanks for sharing Pokya (Zakaria - pengantin lelaki). Majlis ni jauh sangat, kat Kelantan. InsyaAllah, next week saya dan abang akan attend majlis sambut menantu di Marang, Terengganu.

Gambar pernikahan Zakaria & Fariha pada 16 Jun 2011 @ Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu.



Cantik tak Fariha? Kawan office saya cakap muka macam hindustan. Nak kata keturunan mamak, kulit putih plus bukan asal Penang pun. Tapi, biasa lah orang cakap, orang Kelantan ni cantik-cantik.

Untuk majlis pernikahan ni, saya sediakan 3 dulang hantaran plus bunga tangan. Gambar bunga tangan ada kat tangan Fariha tu. Nampak kecil pulak. Tapi bak kata Pokya, bunga tangan kecil tak apa, yang penting bunga di hati dan besor... hehe.. Kat bawah ni gambar bekas hantaran cincin untuk pengantin lelaki dan rantai tangan untuk pengantin perempuan. Satu lagi hantaran mas kahwin, saya hanya ada gambar lama yang belum modify. Bekas hantaran baru yang saya buat tu, saya lupa nak ambil gambar. Lets take a look...




Seperti yang saya beritahu kat atas tadi, bekas hantaran mas kahwin tu dah outdated. Sorry...

Thursday, June 16, 2011

POLA BAJU KURUNG KEDAH

Dah lama rasanya saya tak bagi nota jahit. Sorry yer... Kali ni saya nak share pola baju kurung kedah.. Tengok picture kat bawah:


1-4: lebar bahu bahagi 2
4-5: 3.5" - 4.5" (ikut keselesaan)
4-6: labuh tangan
6-7: keliling tangan bahagi 2
1-2: bahu ke dada
2-8: keliling dada bahagi 4 dan tambah 1"
1-3: labuh baju
3-10: keliling punggung bahagi 4 dan tambah 1"
8-9: 3"
After lukis pola ni, potong kepada 2 bahagian (warna biru & warna purple tu bahagiannya). Untuk leher, seperti leher baju kurung yer.

Baju kurung kedah ni sesuai dipakai dengan skirt seliseh depan. Boleh refer nota sebelum ni (click).

Selamat mencuba...

Tuesday, June 14, 2011

Nur Kasih The Movie

Sempena menyambut ulang tahun pernikahan kami yang ketiga, kami ke KLCC, layan Nur Kasih. This year punya anniversary, no cake! no special cook! Just Nur Kasih The Movie. Kalau every year celebrate dengan cake pun bosan jugak kan. So, lets make some difference...

Memang tak menghampakan. Jalan cerita dia berbeza daripada tanggapan saya. Start sahaja cerita, bulu roma saya dah meremang. Babak-babak dalam drama Nur Kasih dulu dah bermain-main kat fikiran. Tiba-tiba rasa menusuk kalbu. Rasa sedih dan nak menangis. Memang berkesan betul cerita ni dalam jiwa saya. Abang macam biasa lah, ala-ala maco gitu. Takkan lelaki nak nangis kot.

Dengar cerita, filem ni dah kutip RM2.3 juta after 4 hari tayangan. Agak-agaknya sekarang ni dah berapa ye? Cuba gak cari update, tapi tak jumpa. Ada siapa-siapa yang boleh tolong update?

Jalan cerita filem Nur Kasih ni betul-betul menguji rasa cinta seorang hamba kepada Penciptanya. Apa yang dipertontonkan memang banyak pengajaran dan iktibar. Betullah, andainya cinta antara pasangan suami isteri itu berlandaskan cinta kepada Allah, pasti Allah akan membawa mereka ke jalan bahagia. Dugaan demi dugaan yang terpaksa dilalui oleh Nur dan Adam membuktikan rasa sayang Allah kepada mereka. Dugaan itulah yang membawa kebahagian hingga ke akhir hayat mereka.

After tengok cerita ni, saya panjatkan doa pada Allah agar Dia kukuhkan kasih sayang antara kami seperti mana kukuhnya kasih sayang antara Nur dengan Adam. Walaupun Nur dan Adam adalah watak rekaan manusia semata-mata, tapi saya rasa seolah-olah mereka ni wujud. Setiap babak yang dilakonkan bukan rekaan, sebaliknya ia pernah berlaku kepada sesiapa saja di muka bumi ini.

Thanks to the penerbit dan pengarah di atas penghasilan filem hebat ini. Semoga pada masa akan datang, lebih banyak filem-filem berunsurkan keagamaan dan kasih sayang ini dihasilkan. Jangan terlalu ghairah dengan cerita-cerita hantu yang kadang kala boleh menyesatkan. Filem/drama juga boleh jadi satu bentuk dakwah yang InsyaAllah akan dikurniakan pahala dan ganjaran oleh Allah swt nanti.

NUR KASIH THE MOVIE


Friday, June 10, 2011

Jubah / Dress Labuh

Dah lama sebenarnya teringin nak jahit jubah ni. Jubah version moden tapi tak ada ketat sangat. Muat-muat badan je, kira sedap pakai lah. Actually, cikgu jahit saya dulu tak ajar pun jahit jubah ni. Tapi saya buat pandai-pandai sendiri. Saya guna pola untuk baju kurung moden dan panjangkan labuh baju. Untuk jubah ni, saya tak buat zip belakang macam baju kurung moden sebab taknak ketat sangat. Untuk mudah pakai, saya tak buat dart.

Boleh tengok gambar jubah saya kat bawah:


Gambar tak cantik sangat coz camera tak power. Pakai camera hp je tu.. Lupa nak mention, bukaan lengan saya buat lebar, ala-ala saloma gitu. Leher pulak saya buat macam baju kurung jahit bukaan bawah tu saya buat bentuk ovul. Boleh lah kan? Nak pola ke? Nanti saya post yer...


Monday, June 6, 2011

Apa Perasaan Anda?

Apakah perasaan dan tindakan anda apabila seseorang berkata sedemikian kepada anda?
  1. Kau telalu angkuh dengan kesenangan yang kau miliki sekarang
  2. Kau tak akan hidup senang sampai bila-bila
Kata-kata seperti di atas dilemparkan tanpa usul periksa dan berdasarkan hasad dengki semata-mata.