Tuesday, June 14, 2011

Nur Kasih The Movie

Sempena menyambut ulang tahun pernikahan kami yang ketiga, kami ke KLCC, layan Nur Kasih. This year punya anniversary, no cake! no special cook! Just Nur Kasih The Movie. Kalau every year celebrate dengan cake pun bosan jugak kan. So, lets make some difference...

Memang tak menghampakan. Jalan cerita dia berbeza daripada tanggapan saya. Start sahaja cerita, bulu roma saya dah meremang. Babak-babak dalam drama Nur Kasih dulu dah bermain-main kat fikiran. Tiba-tiba rasa menusuk kalbu. Rasa sedih dan nak menangis. Memang berkesan betul cerita ni dalam jiwa saya. Abang macam biasa lah, ala-ala maco gitu. Takkan lelaki nak nangis kot.

Dengar cerita, filem ni dah kutip RM2.3 juta after 4 hari tayangan. Agak-agaknya sekarang ni dah berapa ye? Cuba gak cari update, tapi tak jumpa. Ada siapa-siapa yang boleh tolong update?

Jalan cerita filem Nur Kasih ni betul-betul menguji rasa cinta seorang hamba kepada Penciptanya. Apa yang dipertontonkan memang banyak pengajaran dan iktibar. Betullah, andainya cinta antara pasangan suami isteri itu berlandaskan cinta kepada Allah, pasti Allah akan membawa mereka ke jalan bahagia. Dugaan demi dugaan yang terpaksa dilalui oleh Nur dan Adam membuktikan rasa sayang Allah kepada mereka. Dugaan itulah yang membawa kebahagian hingga ke akhir hayat mereka.

After tengok cerita ni, saya panjatkan doa pada Allah agar Dia kukuhkan kasih sayang antara kami seperti mana kukuhnya kasih sayang antara Nur dengan Adam. Walaupun Nur dan Adam adalah watak rekaan manusia semata-mata, tapi saya rasa seolah-olah mereka ni wujud. Setiap babak yang dilakonkan bukan rekaan, sebaliknya ia pernah berlaku kepada sesiapa saja di muka bumi ini.

Thanks to the penerbit dan pengarah di atas penghasilan filem hebat ini. Semoga pada masa akan datang, lebih banyak filem-filem berunsurkan keagamaan dan kasih sayang ini dihasilkan. Jangan terlalu ghairah dengan cerita-cerita hantu yang kadang kala boleh menyesatkan. Filem/drama juga boleh jadi satu bentuk dakwah yang InsyaAllah akan dikurniakan pahala dan ganjaran oleh Allah swt nanti.

NUR KASIH THE MOVIE


No comments:

Post a Comment