Monday, July 11, 2011

Kelas Jahit Sesi 9 - Skirt Kembang

Ada seorang adik menghantar email kepada saya. Adik ni, baru nak belajar jahit skirt sendiri. Alhamdulillah, usaha yang baik ye dik. Adik ni ada attach gambar skirt yang dia ingin jahit. So, dia minta saya lukiskan pola untuk jahit skirt ni.


Apabila saya teliti gambar ni, saya beritahu adik tu yang ianya tak memerlukan pola. Cara jahit dia simple saja cuma kena cermat sikit lah.

So, memandangkan saya ada masa free sikit hari ni, saya terus ambil kertas dan lukiskan cara jahit untuk adik ni. Lukisan saya seperti di bawah:


Skirt ni menggunakan pinggang keras (bukan getah yer). Untuk nampak kemas dan cantik, adik boleh gunakan pinggang 1 setengah inci (yang selalu digunakan untuk buat seluar baju melayu lelaki). Adik boleh refer kat post yang lepas (click) untuk cara menjahitnya. Cara menjahit zip juga ada (click).

Selamat mencuba...

Kalau tak faham or perlukan penjelasan detail, tulis kat comment / email yer..

40 comments:

  1. Selamat mencuba.. Kalau jadi bgtau ek!

    ReplyDelete
  2. Yay...suke sgt jmpe blog ni...sy bru blaja menjahit..cdg nk jhit bju melyu...bju melayu alhamdulillah dh jd.. Refer ade manual dalam intrnet.. Seluarnye sy x brape fhm.. Lg2 yang pola blkng..akak pnah bua bju mlayu? Buleh share cmne pola seluar baju mlayu tu?

    ReplyDelete
  3. Salam... Sorry lah dik, akak tak blaja buat baju melayu. Tak pandai... huhu

    ReplyDelete
  4. klu nak tempah soh akak je jahit bleh tak?serius nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tempah? hehe... boleh tp akak tak janji hasilnya secantik gmbr tu. setakat nak cuba takde masalah... akak try jahit utk dr sendiri dulu, kalo jadi akak post yer... pastu, azeemah boleh komen, ok?

      Delete
  5. salam.. saya copy dan print.. nak balik cuba.. thanks ya sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam linalyn... ok, no problem.. :)

      Delete
  6. Salam sis,
    Izinkan saya amik pola ni ye :)
    Moga Allah berkati ilmu sis ni :)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih saya pun tgh nak belajar buat skirt kembang.. kalau tak gunakan pila sangat bestnyer... Terima kasih

    ReplyDelete
  8. Salam...tq utk ilmu ni.....saya zero dlm menjahit ni.....skrg tengah nak blaja menjahit....harap berjaya......

    ReplyDelete
  9. salam kak. saya copy pola ni k. nak try jahit gak :)thanks so much dgn ilmu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. ok, boleh jer.. no hal.. ehehe..

      Delete
  10. akak, gamba nombo 1 tu, keliling pinggang darab tiga ke? lepas tu tambah dua?
    selalunya kain diperlukan berapa meter ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer, ukur keliling pinggang kita, kali 3 utk lebar skirt. Tmbh 2 inci tu utk basi...

      Delete
  11. whoaaa i love your blog. thanks for the tips

    LOVE <3

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Nak tnya, kalau saya dah beli kain bidang 60 inch 1.5 meter dan buat style mcm ni sama je ke cara menjahitnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada saiz skirt dan corak kain. Make sure, cukup utk lilitan pinggang tu

      Delete
  14. assalam..sy minta izin unt guna jg pola tu ya :)

    ReplyDelete
  15. assalam. nk tnye klau nk wt skirt kembang labuh kain kena guna brape meter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Maaf lambat reply. Guna 2 meter pun dah cukup...

      Delete
  16. salam ,nak tanye kalau nak buat palzzo mcm mne nk buat pola nye ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. maaf lambat reply. Maaf juga sebab saya tak pernah jahit palazo, so tak tahu mcm mana nak buat...

      Delete
  17. salam saya x tahu bab ukuran jahitan.. tapi saya minat menjahit.. nak tye pada ukur pinggang 2 (keliling pinggang x 3 ) + 2" ap mksudnye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, maaf lambat reply.
      Maksudnya, keliling pinggang contoh 30". X 3 so jadi 120". Tambah 2" untuk basi jahitan. So total 122".

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Assalam, sy amik yer contoh akak ni..baru nak try buat skirt mcm ni...hehe, thanks kak..:)

    ReplyDelete
  20. Assalam akak..lpas lipat kain tu buat apa?? Maksudnye nak jait dkat mn?? Lpastu mcm mn nak combine bhgn pggang yg meras tu dgn bhgn yg labuh tu?? Sory byak tye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Susah nak jawab dik. Nak kena tunjuk demo. Pernah jahit skirt x sebelum ni? Kalau x pernah, lg susah nak explain. Huhu

      Delete
  21. Kak bolehx nak minta akak ajar sy menjahit sbb sy minat dan nak no phone akak sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer tp kena dtg rumah lah. Akak free weekend jer sebab akak kerja. No phone 0129816490

      Delete