Monday, September 26, 2011

Jalan-Jalan - Alor Setar & Cameron Highland

Tiba-tiba terasa nak kongsi pengalaman 'best' bercuti di Alor Setar dan Cameron Highland bersama suami dan kawan-kawan. Kebetulan pada 17 September 2011, adalah majlis kenduri perkahwinan sahabat kami (sama sekolah menengah & sama universiti) di sebelah lelaki.

Hari Jumaat, 16 Sept kami bertolak dari Kuala Lumpur. Dekat Alor Setar, kami menginap di Hotel Holiday Villa. Selepas kenduri hari berikutnya, kami bertolak ke Cameron Highland. Kebetulan 2 pasangan suami isteri ni belum sempat honeymoon after kahwin, so, kami ber'honeymoon' ramai-ramai di sana termasuk 2 anak dara yang menjadi pengikut. Untuk saya dan abang, ni dah tak tahu honeymoon kali ke berapa...hehehe...

Tak nak cerita lebih, layan gambar lagi best...

Tahniah buat Fikri & Majidah


2 couples @ Holiday Villa Alor Setar




Rumah Kelahiran Tun Mahathir


Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj





Bharat Tea Plantation - Cameron Highland


Uncle Sam Strawberry Park - Cameron Highland


All of us (Apartment Crown Imperial Court - Cameron Highland)
Lailatul, Sabariah, Azlina, Fauziah, Zakaria, Fariha, Mansor & Yusof

Friday, September 23, 2011

Nota Jahit - Update

Assalamualaikum kawan-kawan...

Maaflah sebab terpaksa menunggu lama. After cuti hari raya hari tu, memang tak sempat nak buat nota. Kerja kat office berlambak. Weekend pula sibuk dengan kenduri sana-sini.

Actually, nota untuk baju kurung moden dengan skirt kipas belakang tu dah siap. Cuma, tak letak gambar sebab tak sempat lagi nak jahit baju. Sekarang ni, saya tengah confius, pening fikir. Macam mana nak jadikan nota tu senang difahami? Kalau saya tengok buku2 jahit yang sedia ada di pasaran skrg ni, notanya agak ringkas dan susah nak ikut especially untuk orang baru nak belajar menjahit.

So, untuk post kali ni, saya nak buat survey lah. Sesiapa yang nak nota saya ni, saya nak tahu juga, anda ni dah tahu guna mesin jahit or belum?

Soalan 1: Tahu guna mesin jahit (Yes/No)

Soalan 2: Boleh jahit zip (Yes/No)

Soalan 3: Boleh jahit pinggang keras / pinggang getah (Yes/No)

Soalan 4: Boleh jahit leher baju (Yes/No)

Kalau semua jawapan di atas adalah "No", susah lah sikit. Better masuk kelas sebab kena belajar secara praktikal.

Tapi, untuk yang dah tahu menjahit, just nak belajar pola dan procedur jahit, tak ada masalah. Rasanya, nota yang sedia ada dengan saya ni pun, dah mencukupi. Tak perlu tambah gambar. Cuma, ada satu lagi masalah.. Macam mana nak kira harga ni? Tak reti lah pulak.. Nak bagi free? Hurmm.. bukan tak sudi tapi nak buat nota tu pun dah satu macam hal. Terjegil biji mata mengadap laptop. Nak lukis pola bukannya senang. Any idea tak kawan-kawan? Help me please....

Wednesday, September 7, 2011

Hantaran Pernikahan (Bekas Cincin & Mas Kahwin) - Tema Ala Fresh Flower

Dalam post yang lepas, saya ada inform pasal tempahan hantaran untuk majlis pernikahan sahabat baik saya. Actually, hantaran ni dah siap sebelum raya lagi, dah bagi kat tuan punya badan pun. Cuma baru sekarang nak post gambarnya.

Untuk hantaran ni, saya buat 3 bekas iaitu bekas cincin, bekas gelang dan bekas mas kahwin. Untuk bekas cincin dan gelang, design adalah sama. Bekas mas kahwin, saya gunakan kotak seperti biasa. Maklumlah, orang belah pantai timur ni, mas kahwin beribu-ribu, ada yang berbelas ribu. So, kena letak dalam kotak atau album. Tapi, album tu style lama, orang tak pakai dah...

Bekas Cincin & Bekas Gelang (Design sama)

Bekas Mas Kahwin

Bekas Mas Kahwin (Pandangan Atas)

Harap tak tertipu dengan hiasan bunga tu. Ala fresh flower je tau, bukan fresh flower betul..

So, harga ketiga-tiga hantaran ni adalah RM255 sahaja..

Tuesday, September 6, 2011

Nota Jahit - Dalam Proses

Assalamualaikum...

Saya rasa ramai yang sedang menunggu nota jahit yang saya janjikan dulu. Harap bersabar yer. Buat nota lengkap ni makan masa sebab saya perlu jahit1 baju untuk memudahkan saya membuat nota lengkap dengan gambar sekali supaya mudah difahami dan diikuti.

Saya akan cuba sedaya upaya untuk siapkan satu nota lengkap sebelum 19 Oktober ni. Maaf yer kalau lambat.

Terima kasih.