Tuesday, October 4, 2011

Cari Jalan Buat Duit Tambahan / Nota Jahit

Assalamualaikum...

Hai, otak ni asyik berputar je nak cari idea macam mana nak generate income lebih. Nak kata tamak duit, tak juga, tapi lebih kepada keseronokan at the same time, boleh tambah income. Hari ahad yang lepas, saya pergi jahit tepi baju kat kedai apek ni. Sementara tunggu dia jahitkan kain tu, saya round2 kedai, tengok gubahan hantaran dan cenderahati. Semuanya cantik-cantik. Selama ni pun, saya memang selalu beli barang2 untuk buat hantaran kat kedai apek ni. Memandangkan saya ni regular customer dia, saya selalu dapat special price. hehe...

Duk tenung2, pikir2, rasa macam nak buat bisnes bunga telur / bunga pahar pulak. Apek tu cakap, kalau saya buat design macam tu, macam ni, saya boleh jual dengan harga paling RM1 - RM5 je. Tengok pada bahan yang saya gunakan lah. So, saya survey2 lah kat internet, rata-rata harga bunga telur yg dijual RM5 ke atas. Saya tanya juga kawan-kawan, biasanya kalau nak bagi door gift bunga telur untuk tetamu, bajet biasanya tak lebih RM2 satu. Kalau yang mahal sikit pun, untuk tetamu VIP (ahli keluarga dan kenalan rapat). So, patut tak saya buat bisnes ni?

Soal masa, jgn risau. Cik Abg dah gerenti yang dia sudi tolong.. hehe...

Haa.. berita gembira untuk penunggu nota jahit baju kurung moden. Macam yang saya inform sebelum ni, nota bertulis dah siap, tinggal nak letak gambar je. So, kain untuk jahit baju kurung moden, saya dah siap potong dan jahit tepi. Weekend ni, saya mulakan operasi menjahit untuk ambil gambar dan masukkan dalam nota saya. Harap2 by Monday next week, saya dapat postkan nota tersebut. Tapi, harga macam mana ni??? Kalau RM6 satu boleh tak? Kalau beli 2 (untuk sepasang baju dan skirt), saya kira diskaun RM10 je. After beli nota ni, saya bagi servis percuma untuk pertanyaan dan tunjuk ajar lebih lanjut melalui emel. Boleh tak?

2 comments:

  1. blh kak... akak x dek fb ker? klu dh siap sume akak msg ina blh? 0129612791

    ReplyDelete
  2. Ada.. tapi akak tak include activity blogging dlm fb tu. kalau nak add, search saja azlina hussin.

    ReplyDelete