Tuesday, November 22, 2011

Kitchen Cabinet

Sebenarnya, kitchen cabinet ni dah siap 2 minggu lepas lagi tapi asyik tertangguh je nak update kat blog ni. Sekarang ni saya dah kurang free time. Asal weekend je, mesti keluar pergi bersihkan rumah baru la, jumpa kontraktor la, beli barang2 la. Nak menjahit baju pun tak sempat. Terpaksa curi-curi masa waktu malam demi nak menyiapkan tempahan.

Ada 3 pasang lagi baju yang ditempah. Tambah pula dengan langsir untuk rumah baru yang belum siap jahit sepenuhnya lagi.. Aduih, pening jugak lah. Belum lagi tambah kerja office yang berlambak tak ingat ni....

Apa pun, entry kali ni saya nak tunjuk kitchen cabinet ni. Bukan nak menunjuk-nunjuk (takde makna pun nak action), tapi sebagai sumber inspirasi buat kawan-kawan yang nak naik rumah baru jugak nanti (Alin & Mai lah terutamanya).

Memandangkan bajet saya tak banyak since saya guna je saving yang ada, ini saja lah yang termampu saya buat.....



Ukuran untuk kabinet atas adalah 8 kali. Ukuran untuk kabinet bawah adalah 6 kaki x 6 kaki. Harga RM3,400 termasuk rak pinggan dan piping bawah sink (sink dan tap tak masuk).

Kualiti kerja bagus. Hasil pun memuaskan. Alhamdulillah...

Tauke dia Melayu dan pekerja pun Melayu. Tauke dia akan turun padang untuk buat kerja sekali. So, kalau kita tak tolong orang Melayu sendiri, siapa lagi nak tolong kan? Dengan syarat orang Melayu tu pun jangan ambil kesempatan pula.

Sekian untuk entry kitchen cabinet. Next time saya kongsi cerita pasal grill pula (pun dah siap)...

Tuesday, November 1, 2011

Rumahku Syurgaku

Apabila baca post Alin pasal rumah dia, tiba-tiba terasa nak tiru pulak. Thanks Alin for the idea.. :)..

Sebaik sahaja dapat surat confirmation taraf berpencen (after 3 year-service), saya terus survey cari rumah. Dah penat tinggal atas rumah orang, bawah pun rumah orang. So, saya nak rumah atas tanah, bawah langit pula.

Alhamdulillah, akhirnya saya jumpa website Glomac, tengok satu design rumah yang terus buat saya berkenan. Apa lagi, terus call Glomac tapi pada awalnya orang Glomac tu cakap, rumah yang design macam tu dah habis jual. Cuma ada 3 lot je lagi yang tengah tunggu kelulusan loan. Andai kata ada rumah yang pembelinya tak lulus loan, boleh lah saya beli.

Dah memang rezeki saya. Ketiga-tiga rumah tu, pembelinya tak lulus loan. 1 rumah intermediate, 1 rumah end lot dan 1 lagi rumah corner lot. Kalau ikut nafsu memang nak corner lot lah because tanah dia luas macam boleh buat rumah lagi sebijik. Tapi, kita ikut saja lah kemampuan. Janji dapat rumah yang selesa dan tiap-tiap bulan tak merana membayar hutang.

So, confirm, ambik rumah intermediate tu... Design rumah tu macam ni...


Sebelum bagi duit booking, saya dan abang tengok rumah contoh dulu... Waaa... memang terpegun dengan floor plan dia. Menetapi citarasa saya....



So, apa lagi, keluarkan RM500, booking! Then dalam masa setahun ding dong dengan lawyer, developer and BPP, akhirnya pada 21 Oktober 2011, saya diberikan kunci rumah yang telah siap sepenuhnya untuk didiami. Alhamdulillah.... Cuma, ada sedikit masalah. Rumah kami dah dimasuki pencuri. Mereka kopak sliding door dan curi wiring electric kat tingkat atas. Nasib baik developer tanggung semua kerugian tu.

Hari esoknya, saya terus call kawan yang pasang grill tu untuk buat ukuran. Pada hari yang sama juga pekerja developer pun sibuk pasang balik wiring dan perbaiki mana-mana ruang yang ada kekurangan. Hari Sabtu lepas, saya panggil pula kawan untuk ukur kitchen cabinet. Alhamdulillah, semua harga memuaskan. Lepas raya haji ni, proses pemasangan bermula.

Nanti dah siap pasang, saya post kat blog. Kita tengok hasil kerja mereka pasang grill and kitchen cabinet nanti. Kalau ok, saya bagi contact details supaya kawan-kawan saya yang ingin masuk rumah baru (termasuk Alin) boleh buat reference... Ok?