Friday, December 30, 2011

Aniza Medical Centre vs Poliklinik Murni

Sudah ditakdirkan, saya betul-betul demam hari Rabu lepas. Hari Selasa tu dah start batuk-batuk. Balik rumah, basah lencun kena hujan. Malam tu takleh nak tidur, kepala bergoyang-goyang macam naik bot laju.

Esoknya, hari Rabu, saya memang tak pergi kerjalah. Lepas Zuhur, abang bawa saya pergi Klinik Murni (panel company saya). Sampai je sana, pembantu klinik bagitahu, doktor baru nak rehat. So, kena tunggu sejam atau lebih. So, kami keluar dari klinik dan pergi ke Klinik Aniza (panel company abang).

Ingatkan pergi time weekday plus office hour, Klinik Aniza ni ok lah. Tapi masuk-masuk je....

Doktor: Sakit apa?
Saya: Demam
(Doktor ambil tape ukur suhu, lekat kat dahi, pastu geleng2 kepala)
Doktor: Demam takda
(Saya terkejut. Takda? Tengok dia tulis temperature 36.5 C)
Doktor: Ada selsema?
(Saya angguk)
(Doktor minta nurse sebelah dia cari nama ubat dalam PC)
Doktor: Ada batuk?
(Saya angguk)
(Doktor minta nurse sebelah dia cari nama ubat dalam PC)
Doktor: Ada sakit tekak?
(Saya angguk lagi)
(Doktor minta lagi nurse sebelah dia cari nama ubat dalam PC)
Doktor: bla bla bla bla (entah apa dia cakap, saya tak paham. perlahan campur dengan sleng "k****g".)

Itu saja check up nya. Saya keluar, ambil ubat dengan rasa bengang!

Balik rumah, saya hanya berani makan PCM je. Sebab ubat-ubat lain yang dia bagi tu buat saya tak yakin. Dia tak check pun saya, hanya sekadar bertanya... huhu...

Telan 2 biji PCM, kepala still goyang. Hidung berair-air.. After 4 jam, telan lagi 2 biji, still sama. Batuk makin kuat dan berkahak.

Masuk hari kedua (Khamis), kepala goyang-goyang lagi. Lepas solat Subuh, mesej orang office, bagitahu nak MC lagi.

Kali ni, pergi awal sikit. Terus ke Klinik Murni. Masuk2 je...

Doktor: Kenapa?
Saya: Ni dah hari ketiga saya batuk, selsema, pening. Makan panadol pun tak hilang.
Doktor: Ada demam tak?
Saya: (teringat doktor semalam cakap tak demam) Entahlah, badan macam tak panas sgt.
(Doktor ambil penyukat suhu yg mcm pistol tu, tembak kat dahi)
Doktor: Panas ni, demam lah ni.
(Doktor check BP, pernafasan, tekak)
Doktor: Sakit kepala tak? Dah teruk ni. Kalau selsema, batuk macam ni, mesti sakit kepala. Rehatlah, jangan minum air sejuk. Jus buah pun jangan minum. Minum air suam banyak-banyak.

Alhamdulillah, lega sikit rasa... Balik makan ubat, tidur. Hari Jumaat saya dah boleh bangun dengan senang dan boleh pergi kerja....

Haaa... kalau nak cerita pasal Klinik Aniza ni, banyak sgt. Sebab ini bukan kali pertama. Panjang pulak post ni nanti. To be continue lah bila ada masa....

Tuesday, December 27, 2011

Pening + Penat = Nak Demam....

Penat tak terkira. Kepala pun goyang-goyang dah ni. Hidung pedih jer. Tekak perit, asyik batuk.

Hari Khamis minggu lepas, saya telefon kakak kat Banting. Minta tolong dia datang rumah saya untuk tolong kemas dan angkut barang plus bersihkan rumah kat Saujana. Nasib baik dia setuju. Pagi-pagi lagi hari Sabtu tu, dia sampai. Kakak saya ni cergas orang nya. Sekejab je dia sumbat kain baju saya ke dalam beg dan barang-barang ke dalam kotak.

Lepas solat Zuhur, kami bertolak ke Saujana dengan 2 kereta yang penuh dengan barang. Sampai saja Saujana, operasi membasuh lantai bermula. Aduyai, sakit belakang tak terkira sebab terbongkok-bongkok memberus lantai. Betis pula cramp sebab turun naik tangga. Pukul 12 malam baru kami berhenti dan balik Bukit Beruntung semula.

The next day, same thing happened. Pagi kemas barang, lepas Zuhur bertolak ke Saujana lagi. Stop kejab kat JUSCO yang baru buka. Shopping dulu barang-barang keperluan yang belum ada. Sampai Saujana, operasi bermula. Basuh lantai tingkat bawah pula plus susun barang dalam kitchen cabinet dan kemas baju. Sambil kemas baju sambil tengok Merlin (nasib baik baik tv siap2, takda lah bosan sangat). Pukul 12 malam gak, perut bunyi-bunyi minta diisi. Dalam perjalanan balik ke Bukit Beruntung, singgah makan dulu. Akhirnya jam 2 pagi baru sampai.

Adei, 2 malam turut-turut tidur lewat. Bangun je pagi Isnin semalam, otak weng. Kakak plan nak balik ke Banting pagi, last2 petang juga, lepas Asar sebab dia penat sangat sampai tertidur atas sofa. Kesian dia, jadi mangsa buli adik dia ni. Atas jasa dia tu lah, satu bilik kat tingkat atas di rumah Saujana tu, saya reserve untuk dia, complete dengan katil dan almari supaya bila dia datang rumah saya nanti, dia ada bilik sendiri yang selesa.

Tak tahu macam mana nak balas jasa kakak sorang ni. Mujur ada dia yang sudi membantu. Nak harapkan ipar duai yang dekat ni, hurm.... no comment. Suami saya a.k.a abang pun, takda nak contact adik beradik dia untuk datang tolong. Tak paham! Tapi bagus juga diaorg tak tolong, tak adalah nanti saya terhutang budi. Baik terhutang budi dengan kakak sendiri yang memang ada di sisi saya setiap masa susah nak senang.

Kalau ikut planning, hari Sabtu ni nak start pindah barang pakai lori. Tak tahulah macam mana keadaan saya nanti. Kakak pula dah tak boleh tolong sebab sekolah dah nak buka, dia mesti sibuk. Terpaksalah saya berhempas pulas sendiri dengan abang... huhu..

Monday, December 26, 2011

APARTMENT UNTUK DISEWA - sebar-sebarkan...



Apartment untuk disewa:

Alamat - E-1-39, Apartment Kemuning, Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung, Selangor.

Lokasi - 5 minit ke plaza tol Bukit Beruntung (40 minit ke KL), 10 minit ke TESCO Bukit Sentosa, 20 minit ke bandar Rawang, kurang 1 jam ke Genting Highlands.

Rumah - lengkap dengan kabinet dapur, grill, tempat jemuran, tingkap sliding dan langsir disediakan percuma. 3 bilik tidur, 1 bilik mandi, 1 tandas. Lengkap dengan lampu. Kipas siling di ruang tamu.

Perkhidmatan bas dari apartment ke rawang (Bas Mini, Bas Metro) & dari tol Bukit Beruntung ke KL (Bas SJ, Tanjung Malim-KL, Starcoach)

Sewa bulanan - RM300 sahaja
Deposit 2 bulan (tak termasuk api & air) - Api & air pakai meter sendiri, tak share dgn rumah lain.

Sekiranya berminat, boleh hubungi saya (azlina.hussin@yahoo.com)

Monday, December 12, 2011

POLA SKIRT A LINE




Dah lama betul saya tak buat nota jahit ni. Kesian pula apabila tengok ada orang search tentang cara jahit skirt. Actually, skirt A-Line ni adalah skirt yang paling simple dan senang nak jahit. Masa kat kelas menjahit dulu pun, skirt ni lah yang saya mula-mula belajar. So, kali ni saya nak share pola dan cara jahit. 


Ukuran:
1-2 = 8 1/2 inci
1-3 = labuh kain
1-4 = keliling pinggang bahagi 4
4-5 = 1 inci
1-8 = 3 1/2 inci
8-9 = 4 1/2 inci
2-6 = keliling punggong bahagi 4 dan tambah 1 inci
3-7 = ukuran 2-6 tambah 2 inci
2 titik no. 12 = lipatan kain

Cara jahit:
  1. Potong 2 keping kain mengikut pola.
  2. Cantumkan kain dan jahit zip di sebelah kiri atau kanan, mengikut kesukaan. Simpan basi 1/2 inci untuk pinggang kertas keras atau 2 1/2 inci untuk pinggang getah.
  3. Jahit pinggang.
  4. Kemaskan bawah kain dengan jahitan lurus.
Senang je kan?

Anda boleh pilih untuk buat zip tepi atau zip belakang. Cara di atas adalah untuk zip tepi. Kalau nak buat zip di belakang, pola dan cara jahitnya lain sikit. Nanti saya buat nota baru bila berkesempatanya...

Selamat mencuba...

Monday, December 5, 2011

Sahabat Blogger Baru

Hari ni saya ambil Emergency Leave. Penat sangat dari hari Jumaat hingga Ahad, saya berkampung di Sepang Goldcoast atas sebab kerja. Dek kerana terlupa nak apply cuti last week, terpaksalah ambil EL hari ni. Boleh rehatkan kepala yang terlalu penat bekerja. Plus, boleh selesaikan kerja rumah yang abang tak sempat selesaikan since dia pun kerja masa weekend hari tu.

Sambil2 jahit baju yg ditempah, saya saja2 browse artikel mengenai kaedah alternatif untuk hamil. Terjumpa pula satu kaedah yg rasanya pernah dengar sebelum ni tapi dah lupa iaitu IUI or permanian berhadas. So, saya hantar enquiry ke PMC Sg Buloh sama ada kat sana ada tak kaedah ni dan berapa kosnya. Kalau kena gaya, saya berminat nak cuba.

Kebetulan, terjumpa beberapa blog yang berkongsi nasib sama dengan saya. Menitis air mata apabila membaca entry masing2. Selain daripada berkongsi perasaan, ada juga kata2 nasihat yg boleh dibuat panduan. Terima kasih Umaira + Umar, Azra dan Aku.

Doa yg dipetik daripada blog Umaira + Umar:

"Ya Allah, Jika rezeki masih di langit, turunkanlah...Jika di BUMI, keluarkanlah..Jika sukar, permudahkanlah..Jika haram, sucikanlah...Jika jauh, dekatkanlah."

Amin... Amin... Ya Rabbal 'Alamin...