Saturday, August 4, 2012

Berbuka Puasa dengan NASI!!!

Sejak dari awal Ramadhan sebenarnya, saya hanya berbuka puasa dengan air dan kuih. Sebabnya, selera di bulan Ramadhan tahun ni tak berapa nak membuak. Mungkin sebab saya demam sehari sebelum puasa tu. Sampai sekarang ni walaupun demam dah kebah, batuk & sakit kepala still ada. Nasib baik kali ni tak ambil tempahan jahit baju raya banyak. Kalau tak sure tak sempat nak jahit. Baru menjahit sekejab, kepala dan weng weng.. huhuhu... Tu, ada 2 pasang lagi tak gunting pun. Ingat nak gunting hari ni, tapi hari ni hari Sabtu, operasi membasuh baju, mop lantai, bersihkan dapur. Penat..... itu tak masuk cuci toilet dgn cabut rumput yang dah meninggi kat belakang rumah. Dah tak larat sangat, buat esok lah yang tu. Pastu, bila masa nak gunting kain neh? aduiii... kan tak siap baju orang, satu hal pulak.

Masa balik kampung awal bulan 7 dulu, janji dengan mak nak jahit jubah untuk mak. Siap ambik satu jubah mak untuk buat contoh ukuran. Last-last tadi saya pergi NSK Rawang, nampak ada jubah cotton yang cantik pulak, saya beli je lah.... Lagipun dah tak sempat nak jahit, kain pun tak beli lagi sebenarnya... Ok, dah lari topik!

Sebenarnya nak cerita hari ni saya berbuka puasa dengan nasi dan lauk pauk yang agak mewah jugak lah. Berselera makan... Sebabnya, my best friend, Wina and family datang buka puasa kat rumah. Kalau ikut plan, kami nak berbuka sama-sama kat restoren tapi tukar plan. Masak dan makan kat rumah, lebih selesa dan puas hati.

So kat NSK tadi saya beli ketam dan ikan cencaru. Dalam otak dah fikir nak masak lemak ketam dan cencaru bakar. Balik je dari NSK, terus masuk dapur dan masak....

Menunya: KETAM MASAK LEMAK KUNING, CENCARU BAKAR, AIR CECAH ASAM JAWAB, SAYUR GORENG SOS TIRAM & TELUR DADAR (khas untuk anak sulung Wina, Kashfil Qayyum yang suka makan telur dadar).

Wina datang rumah bawah pula: AIR KELAPA LAICI, ONDE-ONDE, OTAK-OTAK & KERABU PUCUK PAKU DENGAN KERANG (buatan Wina sendiri... sedapnya ya Tuhan).

Abang balik dari kerja beli: TEMBIKAI & BUAH MATA KUCING.

Waaaa... mewahnya makan buat pertama kali di bulan Ramadhan tahun ni. Makan sampai senak perut (duk meratah kerabu yang banyak sebenarnya....)

Alhamdulillah... mujur ada Wina, berselera sikit makan. Esok dan hari-hari seterusnya??? Tak tau lagi... Selagi luka di hati ni belum sembuh, selagi tu lah tak ada selera nak makan... huhuhu... (jangan tanya kenapa, please...) Itu saja yang nak dikongsi... Sekian!

No comments:

Post a Comment