Monday, August 27, 2012

Introducing..... BABY CICI

Rasa nak gelak pun ada... kesian pun ada... Nak dijadikan cerita, masa duk dalam train, on the way balik dari kerja, abang sms cakap ada anak kucing kat tempat kerja dia. Duk nangis dari pagi ke petang, ibunya tak ada. Abang minta izin nak bela, so, saya bagi je lah. Dengan syarat dia kena jaga betul2 lah. Abang sukalah, terus dia beritahu yang dia nak letak nama Cici.

Masuk je kereta, bingit betul.. menjerit je kerjanya. Lapar sangat, sampai dia hisap2 jari abang. Kebetulan saya beli ais krim tutti fruti, saya tuang sikit kat tangan abang supaya Cici leh jilat tapi dia tak nak. Mujur dia tak suka tutti fruti tu, kalau tak, jenuh nak kena bagi makan tutti fruti je setiap hari kan... hehehe....

Singgah pet shop kat country homes, beli botol susu RM7, susu RM10 dengan sangkar RM50. Semua duit abang, ok. Sampai je rumah, saya tolong bancuhkan susu. Bermula lah upacara menyusukan baby Cici... Kesian Cici, dia tak reti nak hisap susu tu, terpaksa tonyoh2 kat mulut dia sampai dia jilat sikit2.

Baru suku botol, Cici dah taknak. Dia menjerit jer.. Abang letak dalam sangkar, lagi kuar jeritannya. Pastu abang letak atas riba, terus diam. Saya marah lah abang, taknak lah ajar riba2 ni. Letak je dalam sangkar. Saya letak tuala dalam sangkar tu buat lapik. Mula2 dia menjerit gak, lama-lama dia diam.

Bila dah diam tu, saya gi jenguk, tengok Cici menggigil2, sejuk agaknya. Maklumlah, biasanya anak kucing besar tu mesti tidur kat perut ibu dia. So, saya pun ambil tuala kecil, selimutkan dia. Sekarang, Cici tengah tidur dengan lenanya dalam sangkar tu. Dah pesan kat abang, before tidur nanti, kejutkan Cici bagi susu. Kang kebulur lak dia tengah2 malam nanti. Pastu esok kena bangun awal, before pergi kerja, kena bagi susu kat Cici dulu... huhu...

Tak ada kerja, cari kerja.... Apa pun, saya berdoa agar Cici boleh hidup dengan sihat dan gembira dengan kami...




2 comments:

  1. ramai yek dlm blog ttc skrg da pet yg comel2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. hehe.. takde keje cari keje kan. jaga baby kucing pun mcm baby manusia gak. lapar nangis, sejuk pn nangis. nak tido atas riba lah.. berak pun nk kena cucikan... huhu

      Delete