Tuesday, October 2, 2012

Nak Merepek.....

Lama dah tak merepek dan merapu dalam blog ni. Kepala otak tengah serabut ni, so nak luahkan kat sini satu-satu. 

1. PASAL KERJA
Kat office skrg ni musim naik pangkat. Beramai-ramai naik pangkat tak termasuk saya lah since saya punya service belum cukup 6 tahun pun. So, senior officer gred 44 kat division saya asalnya da 2 orang. Skrg 2-2 dah naik deputy gred 48 dan ditukarkan ke division lain. Tinggalkan kami yg 41 je plus seorang 44 baru dari division lain yang masuk ke sini. 44 baru ni pulak, tak ada experience duk industry, so dia kena kerja kuat untuk tackle industri-industri yg division ni jaga. Yg tak best nya, kebanyakkan kerja yg 44 lama tinggalkan, saya yg kena buat (walaupun saya hanya 41 di sini). 44 baru tak boleh nak terus ambil alih sebab dia kena start dari mula untuk understand the industries first. Kesimpulannya, saya buat kerja 44 tp gaji 41... redha je lah kan...

2. BONUS KAKITANGAN AWAM
Sampai hati kawan2 FB buat status:
- tak halal duit bayar cukai digunakan untuk bg bonus kat kakitangan awam semata-mata nak pancing undi.
- kakitangan awam duk goyang kaki pun dapat bonus.
- gaji kakitangan awam tak berkat sebab duit rakyat.
- PM manjakan kakitangan awam dengan bg bonus.
Huh... rasa nak je counter balik kat FB tu tapi pikir2 balik tak ada faedah nya yg bergaduh dgn tak reti bahasa ni.
Salah PM ke kalau majikan swasta anda tak bg bonus? Kami ni bekerja untuk negara, tak buat profit macam company swasta. Ingat kami ni duk goyang kaki je ke? Come on laaa... baru setengah bulan bonus. setengah bulan dari gaji basic tau. Ingat basic kami ni tinggi? Officer pun starting RM2,000 je tau. Dapat bonus sebulan pun, kami bayar cukai tau!
Swasta yg bonus sampai 6-12 bulan tu, tak ada pulak korang kecoh yer... Tp yg dapat bonus berbulan2 pn kecoh bila kakitangan awam dapat bonus setengah bulan. Kononnya, duit dia lah tu... 
Pesanan saya kepada orang swasta yg rasa tak nak halal duit cukai korang, senang cerita korang carumkan semua portion cukai tu ke zakat. Confirm kami kakitangan awam ni tak usik duit korang.

3. KORBAN RAYA HAJI
Haih... ni kalau nak cerita memang panjang lebar & akan ada yg terasa hati pulak. Tapi hati saya pun terasa tauu.. rasa pedih mcm kena siat2 lagi. Masa saya senang, semua mulut manis. Bila saya cakap saya tengah susah dan nak pakai duit untuk benda lagi penting. orang mula tukar tone suara. Siap ugut gitu gini... Arghh... geram2 sebab tak leh nak cerita details.

4. BERITA TERKINI - Sahabat saya pregnant utk kali ke-3.. happy for her.. Congratulations my dear friend... :)

4 comments:

  1. sabar je la, Na. diorg ingt org gome gaji besar kot. org yg dpt 7-8k sebulan nak dengki. what?? company aku pon bg sebulan jah. huhu..rezki takat tu nak wat lagu mana. btw, aku tak pregnant deh...hahahhaha (perasan). mcm tau jah sape hok pregnant tu..kwn mg atau kwn kita??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... yg pregnant tu kawan utp gak, dak chemi. tak sure mu kenal ke x. baru 7 weeks, so, tak berani nak disclose nama lg.. hehe

      Delete