Tuesday, January 28, 2014

SECOND APPOINTMENT PRIMANORA

Ooohhhh tak update pun pasal second appointment 16 Jan 2014. Pemalas nyer lah hai saya ni. Hari ni teringat nak update sebab ada seorang kawan beritahu, yang ada kawan dia baca blog saya dan inform dia pasal saya jumpa doktor pakar... hehe... tak sangka, ada juga yang berminat nak baca. Terima kasih yer...
 
Ok, second appointment adalah selepas 2 minggu dari first appointment hari tu. Basically, appointment ni adalah untuk review result test yang dibuat. Hasilnya.... oohhh banyak sangat dan saya hanya faham separuh jer kot. Yang saya faham & ingat:
  1. Pre-diabetic: bacaan gula 5.2 (optimum 5.0). so kena be careful since saya ada family history
  2. High kolestrol: ratio between bad and good just nice. tapi both bad and good kolestrol saya tinggi
  3. Low progestrone: 2.8 kot (normal is belas-belas - lupa plak, report card ada, tp malas nak tengok.. sorry)
  4. Cancel cell - negative
  5. Thyroid - negative
  6. PCOS - tahap normal tp kena careful jugak
  7. Protein - tinggi (kena kurangkan makan daging merah)
  8. dan banyak lagi - banyak yg tak faham sebenarnya sebab terlalu teknikal.
 
So, hasilnya, kena tambah supplement berbakul-bakul lagi termasuk ubat metaformin untuk kencing manis tapi at very low dose. Sebiji sehari after breakfast. Supplement lain, asid folic + B complex, vitamin D, utrogestian, gynoflor, entah apa2 lagi lah. Sumbat jer lah as directed by doktor kan.
 
Bil kali ni murah sikit dari hari tu. RM800++. Mahal juga sebenarnya kan. Tapi tak per lah, bukan keluar duit sendiri pun. hehehe... (marah kawan office saya, cakap saya habiskan duit company... sabar jer laa.. sebelum ni pun saya sakit, saya jarang guna duit company sebab saya banyak guna panel company husband).
 
Doktor pun tak membebel banyak. Cuma dia kata "I will see you in a month untuk I bagu clomid. Then, 1 month after that you datang lagi untuk buat second test". Ayoyoyo... ambil darah lagi ler tu...
 
Post kali ni takde gambar sebab gambar dalam hp, tak transfer ke tab pun. Pemalas katakan...
 
Ok, next post nak cerita pasal langsir baru lah. Nak promote bisnes jiran saya, cantik tau dia jahitkan langsir untuk saya... Khas untuk yg tinggal sekitar KL/Selangor kalau berminat nak tempat. Highly recommended... Tungguuuuu.....
 
TQ.. muahhh...
 

6 comments:

  1. harap semuanya baik nad berjaya.... harap saya pn sama... tapi tak mampu la... saya cuba yang terbaik... kita doa sama sama eh....

    ReplyDelete
  2. semoga cepat sihat....

    http://www.chatchantek.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. semoga semuanya berjalan lancar..
    kita sama-sama berusaha dan kita sama 2 berjaya
    amin.....

    ReplyDelete